neljapäev, 16. veebruar 2017

Kasutatud raamatute maailm. Veebruar 2017

Kirjutasin oktoobris kaks postitust teemal, mida teha kasutatud raamatutega ja mida veel teha kasutatud raamatutega. Kirjutasin esimeses kasutatud raamatute ostu ja müügi kohtadest, teises raamatute vahetamise ja laenamise keskkondadest. Pea neli kuud on möödas ja aeg vaadata, kuidas vahepeal asjad arenenud on. Kuna eelmistes postitustes tõin välja kõikide keskkondade hetkeolukorra ka numbrites, on täna hea võrrelda, kuhu suunas ja mil määral on areng toimunud.


Võtan seekord esimesena ette laenutuse ja vahetuse, ehk Bookworld.me ja Raamatuvahetus.ee. Sügiseses Bookworldi tutvustuses pole ma kasutajate arvu kohta midagi kirjutanud. Detsembrikuus on Bookworld.me oma Facebooki lehel kirjutanud, et kasutajaid on üle 2300. Küllap praeguseks on see arv veelgi kasvanud. Seega, kui vajalikku raamatut poest ei leia tasub vaadata, ehk on kellelgi seda sulle laenata.

Oktoobris kirjutasin Raamatuvahetusest ja mäletan, et iga kord, kui nende lhte uuendasin, oli toimunud mõni vahetus või lisatud uusi raamatuid. Keskkond on kasvanud üsna sarnase tempoge edasi. Kui oktoobris oli vahetamiseks üleval 3547 raamatut, siis praegu, Veebruari keskel, on see arv 18743. Vahetatud raamatute arv vastavalt 1125 oktoobri alguses praeguse 15475 vastu. Ka kasutajate soovinimekirjas olevate raamatute arv on kasvanud 2000 raamatult 12 000 peale. Hetkel kõige nõutavamad raamatud on vaheldumisi uued raamatud, mis ka poes müügitabelites("Kristallide Piibel", "Taimsed õhtusöögid") ja klassikalised läbi aja nõutud raamatud("Oikumeeni äärel", Murakami "Kafka Mererannas", "Inetuse ajalugu"). Kuidas Raamatuvahetus toimib, sellest kirjutasin artiklis, mida teha kasutatud raamatutega.

Teen lühikese ülevaate ka arengutest kasutatud raamatute ostu-müügi keskkondades. Võrdlen samuti praeguseidmüügipakkumisi oktoobrikuiste arvudega. Esmalt Osta.ee mille raamatumüügi numbrid on pisut tõusnud varasema veidi üle 50 000 pealt nüüdseks veidi alla 60 000. Tundub, et vahepealne kasutajate pahameel pole keskkonda negatiivselt siiski mõjutanud. Kuldses Börsis on jätkuvalt ca 40 000 raamatute ostu-müügi kuulutust ja Soovis on varasema 500 asemel üle 700 seisuga veebruar 2017.
Müügiportaalis Okidoki, kus suur osa müüdavatest raamatutest on venekeelsed kasvas pakkumiste arv pea tuhande võrra, varasema 3000 asemel nüüd 4000. Samuti palju venekeelset kirjandust müüv LibPlanet on üsna sarnaste pakkumiste arvuga, kui sügisel, venekeelseid raamatuid pisut alla kahetuhande ja eestikeelseid alla tuhande, lisaks veel pisut inglise-ja prantsusekeelseid.

Kirjutasin oktoobris ka ühest uuest oksjoniportaalist, aga hetkeseisuga on seal müügil täpselt 0 raamatut, seega pole see seekord kõne väärt.

Kui jäi midagi huvitavat või olulist märkimata, palun julgesti teada anda.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar